RECIKLIRANA HRANA
Pogosto se srečujemo z neporabljenimi živili ali jedmi, ki so še užitna, vendar jih zavržemo zaradi izgleda. Mnoga živila lahko porabimo tudi takrat, ko niso več popolnoma sveža. V naslednjih receptih bomo spoznali nekaj možnosti za uporabo starega kruha in žemljic, navadnega jogurta in banan, ki niso več mikavne.
KRUHOVE POGAČICE
Količina za 5 oseb:
500 g neporabljenega kruha
2-3 dl mleka
100 g (manjše) čebule
100 g pora
100 g kuhanega fižola
50 g kuhane koruze
100 g sira
3 jajca
malo olja za opekanje
sol, poper, bazilika …
sončnična ali bučna semena
2 srednje velika paradižnika
Kruh narežemo na manjše kocke in ga prelijemo z vročim mlekom, tako da se zmehča. Mogoče ne bomo porabili vsega mleka, saj manj posušen kruh potrebuje manj tekočine. Čebulo olupimo in nasekljamo. Por narežemo na tanke rezine, sir naribamo, zelišča sekljamo. Semena lahko nasekljamo.
Na olju prepražimo sekljano čebulo, dodamo por in nato še semena. Skupaj prepražimo in stresemo na kruh. Dodamo zelišča, zelenjavo, polovico naribanega sira, začinimo in primešamo jajca. Maso pognetemo, oblikujemo manjše pogačice in jih opečemo v ponvi na olju. Preložimo jih na pekač, pokrijemo z rezino paradižnika in potresemo s preostalim sirom. Pred porcioniranjem jih v pečici pečemo še 3-4 minute na 180 0C.
Zraven ponudimo opečene bučke ali drugo zelenjavo in jogurtovo omako.
OPEČENE BUČKE
Količina za 5 oseb:
2 bučki
30 g masla
sol, poper in sekljana zelišča
Bučke operemo, narežemo na željeno obliko in v ponvici na maslu popečemo. Po okusu solimo, popramo in potresemo s sekljanimi zelišči.
JOGURTOVA OMAKA
Količina za 5 oseb:
2 dl navadnega jogurta
1 dl kisle smetane
žličko limoninega soka
žlička gorčice
šopek sekljanega peteršilja
Vse sestavine med seboj pomešamo.
JOGURTNA STRJENKA
Količina za 10 oseb:
500 ml navadnega ali sadnega jogurta
500 ml sladke smetane
20 g želatine v prahu prelijemo z 1 dl hladne vode ali sadnim sokom
100 g sladkorja ali medu
žlička vaniljinega sladkorja
olje za modelčke
Modelčke si tanko namažemo z oljem. Želatino namočimo in pustimo 10 minut, nato lonček postavimo v toplo vodo in počakamo, da se stopi. Sladko smetano stepemo v čvrsto kremo. V skledo stresemo jogurt, dodamo sladkor in vaniljin sladkor ter premešamo. Počasi primešamo stepeno smetano in stopljeno želatino. Pripravljeno kremo naložimo v modelčke in pustimo v hladilniku, da se strdi. Strjenko stresemo na krožnik, dekoriramo s svežim sadjem, sadno omako in cvetjem.
ŽEMELŠEK Z BANANO
Količina za 10 oseb:
3-4 kose dan ali dva starih žemljic, rogljičkov …
50 g masla
2 dl sladke smetane
2 dl sadnega soka, lahko od kompota
2 žlici medu
3 jajca
mleti cimet in klinčki
1 kg banan
sok in lupinica ene neškropljene limone
maslo in drobtine za pekač
Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Limono operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Žemljice narežemo na male kocke. V kozici stopimo maslo in v njem opečemo kocke, nato postopoma prilivamo sok in smetano ter zmešamo. Banane olupimo, zmečkamo z vilicami in pokapljamo z limoninim sokom. Jajca, med, limonino lupinico, cimet in klinčke mešamo, da se močno speni. K jajčni masi dodamo navlažen kruh in banane, premešamo in naložimo v pekač. Po vrhu poravnamo in pečemo 15-20 minut na 180 0C. Pečeno narežemo na manjše kose.
Če nam pripravljena jed ostane jo lahko pojemo hladno ali narežemo na tanjše rezine in opečemo v ponvi in tako ponovno recikliramo oz. porabimo do konca.