13. novembra 2023 smo se dijaki 1. a, 1. Ta, 2. ab in 2. TaTb-razreda odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v Novo Gorico in Goriška Brda. Ob 4.15 smo se z avtobusne postaje Murska Sobota odpravili na pot proti Novi Gorici, kjer smo si ogledali 70. GTZ, na katerem so tekmovali tudi dijaki višjih letnikov naše šole. Nato smo imeli krajši odmor za kosilo in se sprehodili po centru Nove Gorice. Pot smo nadaljevali do samostana Kostanjevica, kjer sta nam bili poleg cerkve predstavljeni tudi znamenita grobnica Burbonov in Škrabčeva knjižnica. Izvedeli smo tudi, da je zadnji francoski kralj iz dinastije Burbonov pokopan prav pod samostanom v Sloveniji. Z avtobusom smo se nato odpeljali do Solkanskega mostu, kjer smo si poleg »bistre hčeri planin« ogledali tudi železniško progo, ki razmejuje Slovenijo in Italijo. Vrnili smo se v Hotel Perla, kjer je potekala podelitev priznanj tekmovanja GTZ. Na naše dijake smo bili zelo ponosni, saj je Ana Luša, ki je zastopala turizem, dosegla vseh 100 točk in prejela zlato priznanje in zlato medaljo, Erik, ki je tekmoval na področju strežbe, je prejel zlato priznanje, v kuharstvu pa sta tekmovala Nejc in Denis, ki sta prejela bronasto priznanje. Po podelitvi smo se z avtobusom odpeljali v Solkan in se nastanili v hotelu Sabotin, v katerem smo imeli večerjo in nočitev. Po zajtrku smo se odpravili do razglednega stolpa Gonjače, kjer smo se povzpeli 23 m visoko in kljub nekoliko slabši vidljivosti lahko uživali v razgledu na Furlanijo, Julijske Alpe, Dolomite in Kras. Sprehodili smo se po vasici Šmartno, obiskali Briško hišo ter si od zunaj ogledali grad Dobrovo iz 13. stoletja, pred katerim smo posneli skupinsko fotografijo. Sledil je čas kosila, zato smo se odpravili do turistične kmetije Štekar, kjer smo si pred obrokom ogledali klet in izvedeli, da kmetija stremi k lokalnemu in butičnemu turizmu. Po kosilu smo se z avtobusom odpravili domov in se po 17. uri vrnili v
Mursko Soboto.

Ekskurzija je bila zelo poučna, najzanimivejša dela sta bila ogled GTZ in grobnice Burbonov, uživali pa smo tudi v kulinaričnih dobrotah pokrajine.

Dostopnost