V soboto, 9. 11. 2024, je v Ormožu potekalo največje slovensko martinovanje, že tretje po vrsti, kjer je ob praznovanju novega (mladega) vina potekalo tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju prleškega piskra. Dogodek je privabil kar dvajset tekmovalnih ekip, ki so se v duhu lokalne kulinarike spopadle z zahtevnim izzivom priprave jedi v kotlih na odprtem ognju. Kurjenje na drva je prineslo dodatne izzive, saj so tekmovalci morali poskrbeti za pravšnji ogenj, kar je precej vplivalo na dinamiko kuhanja in otežilo nadzor temperature.
Tekmovanja se je na pobudo dijakov udeležila tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. Skupino so pod mentorstvom Jerneja Fermeta sestavljali trije dijaki: Sara in Tjaša Kerčmar ter Aleks Kustec. Na tekmovanje so se skrbno pripravljali, skupaj razvijali in preizkušali različne recepte, pri čemer so se odločili, da bo njihov prleški pisker temeljil na lokalnih prleških sestavinah, ki že desetletja oblikujejo kulinarično identiteto tega področja.
Kuhanje se je začelo nekaj čez 9. uro zjutraj, ko je bila meglica še gosta, vzdušje pa so dopolnjevali živa glasba in bogat program martinovanja. Čas je hitro mineval in ob 14.30 so bile ekipe pozvane, da svoje jedi postrežejo komisiji. Skupina SŠGT Radenci je s svojo jedjo očarala komisijo in v močni konkurenci 20. ekip osvojila odlično tretje mesto, kar je velik dosežek za mlado ekipo.
Navkljub nizkim temperaturi pod 5 stopinj C so dijaki Aleks K., Sara in Tjaša K. na prizorišče prišli polni zagona in entuziazma, vztrajali in z radostjo kuhali ter promovirali SŠGT Radenci ter poklic, ki je deficitaren, česar se še kako zavedajo. Skušali so prikazati, kako so lahko poklici v gostinstvu zabavni, kreativni, veseli, povezovalni … Pozabili niso niti na promocijo dijaškega doma, kjer vsi skupaj preživljajo vesele dijaške čase.
Za Saro in Tjašo je to že 2 pokal, ki sta ga prinesli SŠGT Radenci v letošnjem šolskem letu. Mentor, ravnateljica in ostali na šoli so ponosni na dijake.
Dogodek je bil lep prikaz lokalne kulture, gostoljubja in tradicionalne kulinarike ter odlična priložnost za promocijo prleških sestavin, jedi in vin ter ohranjanje lokalne tradicije.