Predstavitveni film:   France Prešeren

8. februar – dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku
Na spletni strani objavljamo dogodke, ki jih ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo ustanove in ustvarjalci iz vse Slovenije. Izpostavljamo:

  • Kinodvor v tednu med 8. in 12. februarjem vabi k spletnemu ogledu filmov v razredu ali od doma (v primeru šolanja na daljavo), ki je pospremljen z gradivi in navodili za učitelje ter dejavnostmi in ustvarjalnimi nalogami za otroke, učence in dijake. Več >
  • Slovenski tolkalni projekt pripravlja tradicionalni koncert z naslovom Vse sobe so oder in vabi k sodelovanju z doma narejenimi video posnetki. Več > 
  • SNG Maribor vabi k spletnemu ogledu sodobne slovenske dramske predstave Elvis Škorc, genialni štor; Glasbenih utrinkov iz Kazinske dvorane in Baletnega gala koncertaVeč >
  • Mednarodni grafični likovni center Ljubljana bo omogočil brezplačen ogled razstav Invader: Grafike na papirju in Leon Zuodar, The Noodle ter obisk Spominskega ateljeja Stojana Batiča v Švicariji (v primeru zaprtja ustanov spletnih video predstavitev in filmov z razstav) ter spletno delavnico animacije za otroke in družine. Več >
  • Slovenskem filmskem centru bodo predvajali nabor kratkih filmov z naslovom Kaj bi rekel F.P.?. Filmi bodo dostopni na posebni spletni povezavi na portalu Baza slovenskih filmov od 12.00 do 24.00.
  • Slovensko mladinsko gledališče bo ponudilo na ogled posnetek predstave Republika Slovenija v produkciji SMG in Maske Ljubljana. Povezavo do posnetka predstave boste našli na spletni strani www.mladinsko.com.
  • Številne dogodke pripravljajo tudi splošne knjižnice, izbor najdete tukaj >

Več dogodkov na Prešernov dan najdete na povezavi Prešernov dan – Kulturni bazar.

 SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Prešernov dan je slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo osmega februarja. Na ta dan je leta 1849 umrl pesnik France Prešeren, ki  nedvomno velja za enega največjih Slovencev.  Pisal je poezijo, s katero ga  uvrščamo med  svetovno znane kulturne ustvarjalce. Postal je prepoznaven, saj je našo poezijo dvignil na evropsko raven in dokazal, da je tudi v slovenskem jeziku mogoče ustvariti velike umetnine.

Njegovo pesnjenje je rodilo  veličastni Sonetni venec, Krst pri Savici, Sonete nesreče in druge pesnitve,  med drugim pa tudi današnjo himno Republike Slovenije  –  Zdravljico. Prav v tej pesmi je pokazal srčno ljubezen do domovine in do slovenskega naroda, ki je imel v času njegovega življenja še nadete okove tujega gospodarja.

V  ponedeljek bomo praznovali slovenski kulturni praznik, ki je dela prost dan. Ob slovenskem kulturnem prazniku poteka tudi osrednja proslava, na ta dan pa potekajo po celotni Sloveniji tudi različne prireditve, ki se združujejo pod naslovom “Ta veseli dan kulture”. Letos bodo te prireditve potekale virtualno preko spleta, organizatorji pa na spletu že vabijo k ogledu.

Človek živi na različne načine, zmožen je prilagajanja naravnim in družbenim okoliščinam, sam oblikuje okolje,  v katerem živi, in vzpostavlja družbene odnose.

Sprejema tudi kulturo, ki je povezana z umetniškim ustvarjanjem. Tudi mi bomo del te kulture, zato si bomo ogledali kratko animacijo o življenju Franceta Prešerna,  priključili pa se bomo tudi dogodkom, ki jih ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo ustanove in ustvarjalci iz vse Slovenije, vključeni v nacionalni projekt Kulturni bazar. S tem bomo dodali svoj del h kulturni ozaveščenosti v Republiki Sloveniji.

Na dan praznovanja bomo izbirali med kulturnimi dogodki, ki so navedeni zgoraj.

Prijetno praznovanje!

Dostopnost