V petek, 20. 1. 2020 smo se dijaki 3.TaTb razreda ter dijaki 4.Pt razreda odpravili na  ekskurzijo po Italiji. Na pot   smo se odpravili že v nočnih urah, in sicer  se je naša pot pričela na avtobusni postaji v Murski Soboti ob 2.40, malo kasneje pa so se nam na avtobusni postaji v Radencih pridružili še ostali dijaki. Naša pot je potekala do prehoda Fernetiči in tako smo s krajšimi postanki nadaljevali pot do Ravenne, ki slovi kot mesto mozaikov. Tam so si ogledali znamenitosti, ki so odraz čudovite lepote, ki jo ima Ravenna. Ogledali smo si zelo znano baziliko San Vitale iz 6. stoletja, ki hrani mozaike iz življenja dveh cesarjev, Justinijana in Teodora. Ogledali smo si tudi mavzolej Gale Placidie, ki je del cerkve San Apollinare. Na žalost pa nam je zmanjkalo časa za ogled vseh znamenitosti, ki jih ponuja Ravenna.

Po ogledu Ravenne nas je pot vodila do tretje najmanjše državice na svetu in ene najstarejših republik – San Marina. Res je, da nas je pot malce prestrašila, saj je del San Marina na vrhu, tako da nas je čakala strma vožnja. Ko smo prispeli na vrh, so za nas imeli pripravljeno tradicionalno hrano, ki smo jo z veseljem poskusili. Po kosilu so sledili ogledi Trga svobode z vladno palačo, Cerkve sv. Marina ter trdnjave in obzidja. Kasneje smo imeli prosto za raziskovanje in pa nakup raznih spominkov, ki jih je kar mrgolelo po ulicah San Marina. Po prostem času smo se vrnili v naš hotel, ki je bil lociran v obmorskem mestu Rimini. Tam nas je čakala večerja, sledila pa je priprava na spanje.

  1. dan (sejem SIGEP)

Po zajtrku smo se odpravili na drugi konec Riminija in odšli na ogled sejma Sigep, ki je največji sejem sladoleda, slaščičarstva in pekarstva. Sejem se je odvijal kar na 110. 000km razstavnih površin. Na sejmu so bile razstavljene surovine, materiali, proizvodi, stroji, oprema in dodatki. Odvijala so se tudi razna tekmovanja, tečaji in delavnice in pa nam najljubše degustacije, ki so jih ponujala razna razstavišča. Tako  smo imeli priložnost spoznati in poskusiti razne dobrote ter uživati v njihovih okusih. Po ogledu sejma smo obiskali nakupovalni center, kjer smo imeli nekaj prostega časa. Za tem pa je sledila vožnja v hotel, kjer smo lahko tudi odšli na plažo ter »italijansko« kavico. Sledila je večerja in spanje.

  1. dan (Ferrara)

Prehitro je prišel zadnji dan naše ekskurzije, kjer smo se po zajtrku poslovili od zaposlenih v hotelu ter odšli proti Ferrari, kjer smo se sprehodili do mestne hiše, katedrale in gradu Estense, kjer so spletkarili grofje in kjer je živela zloglasna Lucrezia Borgla. Po zanimivem zgodovinskem ogledu Ferrare nas je čakalo tradicionalno kosilo – zopet odlična pasta. Pred nami je bila samo še pot do doma. Poslovili smo se od vodnika ter se zahvalili šoferjema in profesorjem, ki so poskrbeli, da je bila naša ekskurzija varna, poučna, zanimiva ter polna smeha.

Tjaša Čolnik, dijakinja 3. Tb

Dostopnost